Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu sa zúčastnil zasadania vojenského výboru NATO


Náčelník generálneho štábu sa zúčastnil zasadania vojenského výboru NATO

V stredu 27. januára 2021 sa generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, zúčastnil v poradí už 185. zasadania Vojenského výboru NATO vo formáte náčelníkov generálnych štábov členských krajín Aliancie.
Po úvodných slovách predsedu vojenského výboru, maršála Sira Stuarta Peacha, ktorými otvoril rokovanie, nasledovalo vystúpenie Generálneho tajomníka NATO, Jensa Stoltenberga, počas ktorého prítomným objasnil politické závery prijaté na ostatných rokovaniach ministrov zahraničných vecí a ministrov obrany členských krajín. Vo svojom vystúpení sa tiež zameral najmä na víziu budúcnosti Aliancie v najbližších desiatich rokoch pod názvom „NATO 2030“.
Nosnými témami zasadania boli predovšetkým operácie, misie a kľúčové koncepty a aktivity NATO, počas ktorých prítomní operační partneri misie RESOLUTE SUPPORT v Afganistane, misie NATO v Iraku a misie KFOR v Kosove, spoločne s členskými krajinami Aliancie prerokovali problematiku aktuálnej situácie a možného vývoja v jednotlivých operačných priestoroch. Generál Zmeko vo svojej reakcii na aktuálne bezpečnostné prostredie uviedol: „Ozbrojené sily plnohodnotne napĺňajú stanovené operačné úlohy v jednotlivých spojeneckých operáciách a misiách a to aj napriek intenzívnemu zapojeniu sa do protipandemických úloh v rámci domáceho krízového manažmentu. Príslušníci ozbrojených síl splnili stanovené úlohy prípravy príspevkov spôsobilostí v prospech kolektívnej obrany Aliancie.“
Následne najvyšší generáli Aliancie diskutovali o stave procesu zosúladenia aktivít NATO v zmysle Konceptu pre obranu a odstrašenie v Euroatlantickom priestore a rovnako poskytli finálne odporúčanie ku Konceptu rozvoja vojenských spôsobilostí Aliancie. Nemenej významnou témou zasadnutia bola diskusia k dopadom prebiehajúcej pandémie COVID-19, predovšetkým z pohľadu doterajších skúseností a potreby vzájomnej koordinácie opatrení v boji proti tejto celosvetovej hrozbe.
Počas rokovania sa generál Zmeko neformálne stretol s novým stálym predstaviteľom SR pri NATO, Petrom Bátorom, a v rámci krátkeho stretnutia s náčelníkom ozbrojených síl Ukrajiny prerokoval možnosti ďalšieho rozvoja vzájomnej vojenskej spolupráce s výhľadom na rok 2022.
Zasadanie najvyšších vojenských predstaviteľov Aliancie v plnej miere naplnilo svoje ciele. Priebeh jednotlivých rokovaní a ich závery poskytli požadované vojenské usmernenia a odporúčania pre jednotlivé aspekty adaptácie Aliancie na dynamicky sa meniace bezpečnostné prostredie ako aj pre prebiehajúce operácie a misie NATO.
Z dôvodu dodržania pandemických opatrení bolo rokovanie realizované kombináciou video konferenčného spojenia a osobnej účasti náčelníkov generálnych štábov. Okrem predstaviteľov členských krajín Aliancie sa zasadnutia tradične zúčastnili aj velitelia oboch strategických veliteľstiev NATO.


Náčelník generálneho štábu sa zúčastnil zasadania vojenského výboru NATONáčelník generálneho štábu sa zúčastnil zasadania vojenského výboru NATONáčelník generálneho štábu sa zúčastnil zasadania vojenského výboru NATO

Autor: OOdNGŠ , Foto: NATO - Dátum: 28.01.2021
Čítanosť: 7135
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share