Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Vojaci precvičia aktívne zálohy aj budúci rok, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra


Vojaci precvičia aktívne zálohy aj budúci rok, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra

Ozbrojené sily SR plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh. Záujemcovia, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky, sa môžu prihlásiť do 25. septembra 2020 prostredníctvom regrutačnej skupiny v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska. Bližšie informácie o spôsobe prihlasovania, ako aj kontakty na jednotlivé regrutačné skupiny sú dostupné na webovej stránke https://personal.mil.sk/11728/.

Vedenie rezortu avizuje, že aktívne zálohy prejdú v budúcnosti zmenami. „Uvedomujeme si nedostatky tohto projektu, medzi ktoré patrí najmä nízky záujem. Po vzore Českej republiky a úspechu ich armády vieme, že sa to dá robiť inak. Preto plánujeme do budúcnosti nielen legislatívne zmeny, ktoré by mali napomôcť Ozbrojeným silám SR v budovaní aktívnych záloh a podporiť tak pripravenosť Slovenska na prípadnú potrebu obrany,“ povedal v tejto súvislosti minister obrany SR Jaroslav Naď. 

V roku 2021 je plánovaný výcvik aktívnych záloh Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, Veliteľstva pozemných síl v Trenčíne, Veliteľstva 1. mechanizovanej brigády v Topoľčanoch, Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády v Prešove, Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine, 21. mechanizovaného práporu v Trebišove, 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, ďalej tiež aktívnych záloh Ženijného práporu v Seredi, Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave a po druhýkrát aj aktívnych záloh Vojenskej polície.

Výcvik aktívnych záloh bude zameraný na rozvoj a zdokonaľovanie vojenskej odbornosti v oblasti delostreleckých zbraňových systémov, komunikačných a informačných prostriedkov, logistiky vojsk, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, vojenského manažmentu a výcviku, ako aj vojenského zdravotníctva, špeciálnych operácií, ženijnej podpory a ďalších potrebných spôsobilostí vojakov ozbrojených síl. V prípade Vojenskej polície si príslušníci aktívnych záloh precvičia odbornosti vojenskej dopravnej a poriadkovej služby či ochranu osôb a objektov. 

Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 % doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia.

Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke https://www.regrutacia.sk/114-sk/aktivne-zalohy/ a https://www.regrutacia.sk/70-sk/aktivne-zalohy/.


Vojaci precvičia aktívne zálohy aj budúci rok, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra

Autor: MO SR - Dátum: 10.08.2020
Čítanosť: 7940
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share