Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Január 2020
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov


Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov

Spomienkový pietny akt pri príležitosti Dňa vojnových veteránov sa konal symbolicky dňa 11. 11. o 11. hodine a 11. minúte na cintoríne v Nitre. V tom istom čase len o 96 rokov skôr zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiègne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. Po skončení vojny bol tento deň vyhlásený za Deň vojnových veteránov, na verejnosti známy aj ako Deň červených makov.

Prečo červené maky? K rozšíreniu vlčieho maku ako symbolu  života padlých vojakov pomohla najviac  báseň vo flanderských poliach podplukovníka Johna McCrae. Napísal ju v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil na druhej veľkej krvavej bitke o belgické mestečko Ypres. Najviac ho zasiahla smrť svojho kamaráta poručíka Alexisa Helmera z Ottawy, ktorý bol zabitý výbuchom granátu 2. mája 1915. Očitý svedok seržant Cyril Allison opísal, že toho rána, keď vial jemný východný vietor, sa červené (divé) maky medzi hrobmi akoby vlnili. Hovorí sa, že práve na bojiskách a na hroboch ako symbol krvi vždy vyrastú červené vlčie maky.

Červený mak mali počas spomienkového aktu pripnutí na poľnej rovnošate aj príslušníci 12. mechanizovaného práporu, ktorí si uctili tento deň položením vencov pri pomníku padlých vojakov v Nitre. Pietneho aktu sa zúčastnil zástupca veliteľa práporu major Andrej Tvrdoň, poručíčka Kristína Kapustová a nadporučíčka Dagmara Poldruháková, ktorá tu predniesla informácie o histórii vojenského cintorína v Nitre. Okrem položenia vencov na cintoríne príslušníci 12.mechanizovaného práporu spolupracovali aj na úprave a uprataní vojenského cintorína, za čo im veliteľ posádky Nitra plukovník Miroslav Lorinc vyslovil vďaku.

„ Aj v budúcnosti nám bude cťou spolupracovať a podieľať sa na takýchto podujatiach, pretože minulosť je pre nás rovnako dôležitá ako budúcnosť, “ skonštatoval veliteľ 12. mechanizovaného práporu podplukovník Štefan Acsai.


Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov Príslušníci 12. mechanizovaného práporu si uctili pamiatku našich padlých hrdinov

Autor: por. Kristína Kapustová - Dátum: 12.11.2014
Čítanosť: 8178
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share