Preskocit navigáciu

Zasadnutie Vojenského výboru NATO


Zasadnutie Vojenského výboru NATO

Dňa 11. júna 2024 sa v sídle NATO v Bruseli konalo virtuálne zasadnutie Vojenského výboru náčelníkov obrany členských štátov NATO s operačnými partnermi (ARM, AUS, AUT, BiH, GEO, CHE, IRL, JOR, MDA, NZL, UKR).

Stretnutie potvrdilo, že účasť partnerov v operáciách, misiách, participácia na výcviku a cvičeniach NATO posilňuje vojenské spôsobilosti a kapacity pre všetky zúčastnené strany. Kooperatívna bezpečnosť je jednou z troch hlavných úloh NATO a v podstate podporuje jeho ďalšie dve kľúčové úlohy: kolektívnu obranu a krízový manažment. Predseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer zdôraznil, že nová Strategická koncepcia NATO identifikuje partnerov ako dôležitý pilier pri podpore 360-stupňového prístupu Aliancie k bezpečnosti.

Diskusia podčiarkla dôležitosť pokračujúcich investícií do budovania vzťahov s operačnými partnermi vo svetle rýchlo sa vyvíjajúceho globálneho bezpečnostného prostredia. Spolupráca s partnermi na aktivitách NATO a využitie obojsmerného zdieľania informácií podporuje riešenie spoločných bezpečnostných výziev a dodržiavanie medzinárodného poriadku založeného na dohodnutých pravidlách.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko sa k zasadnutiu vojenského výboru pripojil s ďalšími kolegami z chorvátskeho Splitu, kde sa konalo zasadnutie náčelníkov obrán krajín strednej Európy.



Autor: OS SR - Dátum: 12.06.2024
Čítanosť: 389
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share