Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na popravených generálov


Pietna spomienka na popravených generálov
V utorok 5. marca sa pri Pamätníku zmierenia v areáli ministerstva obrany uskutočnila pietna spomienka venovaná štyrom slovenským generálom, ktorí boli na jar 1945 deportovaní do nemeckého zajateckého tábora Flossenbürg a popravení za účasť, alebo za podporu Slovenského národného povstania.

Pamiatku významných slovenských účastníkov protifašistického odboja v SNP generálov Rudolfa Viesta, Jána Goliana, a ďalších významných slovenských generálov Augustína Malára a Štefana Jurecha si položením venca k Pamätníku zmierenia prišli uctiť štátny tajomník MO SR Martin Vojtašovič, generalita a predstavitelia OS SR vedení zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíkom Ľubomírom Svobodom, predstavitelia Klubu generálov Slovenskej republiky, ako aj ďalší vážení hostia.

„Je nepochybné, že generáli Rudolf Viest, Ján Golian, Štefan Jurech a Augustín Malár boli popravení za svoje presvedčenie a zomreli za odbojovú činnosť proti nacistickému Nemecku v boji za slobodu, preto si zaslúžia náš rešpekt a našu úctu,“ povedal vo svojom príhovore predseda Klubu generálov SR generálporučík v. v. Peter Vojtek.

Prvú pietnu spomienku na štyroch slovenských generálov inicioval Klub generálov Slovenskej republiky v marci 2015 a pri Pamätníku zmierenia sa odvtedy koná každoročne.


Pietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálovPietna spomienka na popravených generálov

Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 06.03.2024
Čítanosť: 1366
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share