Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2023
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Vyhlásenie o prístupnosti

Deň vojnových veteránov v Nitre


Deň vojnových veteránov v Nitre

Každý rok si 11. novembra ľudia na celom svete pripomínajú významný deň v dejinách ľudstva a to ukončenie 1. svetovej vojny. Tento deň je zároveň medzinárodným „Dňom vojnových veteránov“, ktorý poznáme aj pod názvom „Červené maky“. Tento symbol bol prvýkrát spomenutý v básni „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae, ktorý ju zložil v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil krvavej bitky o belgické mestečko Ypres. Jeden z očitých svedkov bojov opísal, že toho rána sa červené maky vlnili medzi hrobmi. 

Pietnej spomienky na vojenskom cintoríne v Nitre – Mlynárciach sa dňa 11.11.2022 zúčastnil veliteľ posádky Nitra plukovník Pavel Kožlej a ďalší príslušníci 11. brigády vzdušných síl Nitra a 12. mechanizovaného práporu Nitra, predstavitelia  miestnej správy a samosprávy, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Nitra a Klubu vojenskej histórie Nitra, príslušníci Vojenského klubu dôchodcov Nitra – Zobor a Nitra – Krškany, Klubu vojenských výsadkárov Zlaté Moravce a Jednoty dôchodcov Slovenska. Prednesom básne prispeli do programu pietnej spomienky aj študentky Spojenej školy v Nitre.

Cintorín v Mlynárciach je špecifický  v tom, že sú tu pochovaní vojaci rôznych národností a vierovyznania – Slováci, Poliaci, Česi, Srbi, Chorváti, Rusi, Rumuni, Maďari, Taliani, Nemci, Rakúšania a 9 neznámych vojakov. Je tu pochovaný aj vojenský kurát kapitán Zdrálek, na ktorého hrobe stojí socha vojaka, dielo Júliusa Bártfaya z roku 1924. Celkovo sa tu nachádza 437 hrobov.

Všetci zúčastnení na spomienkovom akte vyjadrili svoju vďaku a úctu vojakom, ktorí v boji za slobodu obetovali svoj vlastný život. Tento deň, kedy spomíname na padlých hrdinov, by mal byť aj pripomienkou toho, že mier nie je samozrejmosť a každý z nás by si to mal uvedomiť.

 


Deň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v Nitre

Autor: 11. bVzS NR , Foto: 11. bVzS NR - Dátum: 16.11.2022
Čítanosť: 2089
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share