Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Spomienka na vojnových veteránov v Nitre


Spomienka na vojnových veteránov v Nitre

Deň vojnových veteránov si uctili vojaci 12. mechanizovananého práporu a protilietadlovej raketovej brigády na pietnom spomienkovom akte 11. novembra na vojenskom cintoríne v Nitre, kde vedľa seba ležia vojaci rôznych národností a vierovyznaní, ktorí bojovali spolu aj proti sebe v prvej svetovej vojne.

Spomienkového aktu sa zúčastnil zástupca veliteľa práporu major Andrej Tvrdoň spolu s príslušníkmi práporu a členmi Klubu zväzu vojakov Slovenskej republiky Nitra – Zobor a Klubu zväzu vojakov Slovenskej republiky Nitra – Krškany. Modlitbu za zosnulých vojakov predniesol vojenský duchovný nadporučík Jozef Michňák.

11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiègne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. Vojnové hrôzy zostali tak hlboko vryté do povedomia jej ľudí, že bezprostredne po jej skonení bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov, známy aj ako Deň červených makov. V tento deň si na celom svete každoročne pripomíname hrdinstvo tých, ktorí padli na bojiskách svetových vojen a vo všetkých vojnových konfliktoch 20. storočia za slobodu a mier. V krajinách Commonwealthu si 11. november pripomínajú pod oficiálnym názvom Remembrance Day (Deň pamäti) a tiež aj ako Poppy Day (Deň červených makov), v Spojených štátoch ako Veterans Day (Deň veteránov), vo Francúzsku, či Belgicku ako Jour de l’Armistice (Deň prímeria), alebo tiež pod názvom Jour du Souvenir (Deň pamäti), v Holandsku ako Wapenstilstandsdag (Deň prímeria).

Vojnoví veteráni v roku 1920 prvýkrát prijali červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy. Myšlienkou pre vznik tejto tradície sa stala báseň kanadského lekára Johna McCrae. Napriek tomu, že bol vojenským chirurgom, bolesť a útrapy ranených vojakov sa ho hlboko dotýkali. Svoje pocity vkladal do básní. Bolesť nad stratou priateľa a bývalého žiaka opísal v jednej z nich, „In Flanders fields“. Stala sa inšpiráciou vytvoriť z kvetu červeného maku symbol Dňa vojnových veteránov, ktorý sa dnes používa vo väčšine demokratických krajín sveta.


Spomienka na vojnových veteránov v NitreSpomienka na vojnových veteránov v NitreSpomienka na vojnových veteránov v Nitre

Autor: šbnrtm. Miroslav Štadler , Foto: šbnrtm. Miroslav Štadler - Dátum: 11.11.2013
Čítanosť: 8354
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share